HomeClearinghouseAcademic PublicationsPublished ArticlesEen internationale vergelijking van corporate governance modellen - is er sprake van convergentie
You have downloaded this file 0 times in the last 24 hours, limit is 5.
Your file downloads total 0 in the last 24 hours, limit is 5.

Een internationale vergelijking van corporate governance modellen - is er sprake van convergentie Download

Thank you for downloading Een internationale vergelijking van corporate governance modellen - is er sprake van convergentie

If your download does not start automatically after a few seconds, please click on the Download link above

Description:

Dit artikel handelt over de vergelijking van twee belangrijke internationale corporate governance modellen: het Angelsaksische one-tier model en het Reinlands two-tier model.

De modellen bieden een op het eerste gezicht alternatieve invulling van de organisatie van de board ter ondersteuning van de traditionele toezichthoudende rol van commissarissen. Vanuit een conflict perspectief kan worden betoogd dat de organisatorische vormgeving van de twee modellen is ingericht om de scheiding tussen toezicht (decision control) en leidinggeven (decision management) te faciliteren.

Naast de zogenaamde 'monitoring rol' besteedt dit artikel in het bijzonder ook aandacht aan de sterk in opkomst zijnde strategische rol van commissarissen. In deze rol wordt juist vanuit een consensus perspectief een integratie van decision management met decision control voorgesteld.

Het artikel betoogt dat beide perspectieven op de organisatie en taakvervulling van de board elkaar niet wederzijds hoeven uit te sluiten en dat dit in de praktijk aanleiding geeft tot aanpassingen in de twee corporate governance modellen. Deze aanpassingen kunnen wijzen op een convergentie tendens tussen beide modellen.

Submitted On:
16 Jul 2011
File Size:
395.2 KB
Downloads:
1190
File HomePage:
Click to visit site
Submitted On:
16 Jul 2011

Total Downloads

62,707

New Documents

USAID Project Monitoring and Evaluation (M&E) Quiz Description: Become familiar wi...

Quiz Description: Become familiar with USAID Branding and Marking requirements. This...

Quiz Description: Become familiar with USAID concepts and terminology. This quiz tests y...

Updated Powerpoint accompanying the article: Reform Strategies for Boards of Directors in Emer...